Aanhoudende pijnklachten

Aanhoudende pijnklachten, ook wel chronische pijn genoemd
Denk aan fibromyalgie, hoofdpijn, whiplash…......


ALK staat voor: Aanhoudende Lichamelijke Klachten

Lichamelijke klachten horen bij het gewone leven. Eigenlijk is het heel normaal, iedereen heeft hier weleens in meer of mindere mate mee te maken. Het zou juist raar zijn om nooit lichamelijke klachten te hebben. 

Bij mensen die met lichamelijke klachten naar de huisarts gaan, wordt in 30-50% van de gevallen geen oorzaak gevonden. Ook specialisten in het ziekenhuis zien dat regelmatig. Bij een deel van de mensen verdwijnen de klachten vanzelf binnen enkele weken of maanden. Bij een ander deel blijven ze voortduren. Dit leidt regelmatig tot verder onderzoek. Vaak zonder resultaat. Soms wordt er uiteindelijk voor een deel van de klachten een oorzaak gevonden. Of er wordt wel een oorzaak gevonden, met de boodschap dat daar niets aan te doen is en men met de diagnose moet leren leven.

We spreken van Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) als lichamelijke klachten lang duren - langer dan enkele weken - en als er niets is gevonden waardoor de klachten voldoende kunnen worden verklaard.

Enkele voorbeelden zijn chronische onverklaarbare pijnklachten, chronische vermoeidheidsklachten, fibromyalgie en onverklaarde duizeligheid. Aanhoudende lichamelijke klachten veroorzaken veel lijden en hebben vaak een grote impact op het functioneren op persoonlijk, relationeel en arbeidsvlak. Daarnaast ervaren velen mentale klachten. Bij het netwerk ALK bieden wij gespecialiseerde begeleiding bij ALK en chronische pijn. We besteden aandacht aan deze negatieve gevolgen van uw fysieke klachten. We staan stil bij handvatten die u kunt toepassen om anders met de negatieve gevolgen van uw klachten om te gaan. Met de juist begeleiding krijgt niet de pijn, maar u zelf weer de controle over uw leven!

🡪🡪🡪 Vind een therapeut.